Kaposfüredi temető

Kaposvár, Kaposvári, Somogy County, Hungary

close

Zmeniť váš jazyk

close

Jazyk stránky BillionGraves môžete zmeniť zmenou predvoleného jazyka vo vašom prehliadači.

Dozvedieť sa viac
Slovenčina
Registrácia
Celkový počet záznamov
211
Celkový počet obrázkov
110

Moje žiadosti o fotografie

Nenašli ste, čo hľadáte?

Odošlite žiadosť o fotografiu a dajte tak blízkym používateľom vedieť, koho hľadáte. Zadať žiadosť o fotografiu

Pridať záznamy o Kaposfüredi temető

Máte záznamy z cintorína menom Kaposfüredi temető?

Pridajte vaše záznamy k BillionGraves a urobte ich večnými. Pridat obrázky náhrobku Pridať ďalšie záznamy

Začíname

Začnite prispievať o cintoríne menom Kaposfüredi temető. Pomocou tlačidla dole môžete zahájiť jednoduchý proces krok za krokom a začať prispievať údajmi o cintoríne Kaposfüredi temető.
Začíname
Transcribed Records
Neprepísané obrázky
Flagged Images

Pridať záznamy o Kaposfüredi temető

Máte záznamy z cintorína menom Kaposfüredi temető?

Pridajte vaše záznamy k BillionGraves a urobte ich večnými. Pridat obrázky náhrobku Pridať ďalšie záznamy

Udalosti na cintoríne menom Kaposfüredi temető

Pre cintorín Kaposfüredi temető nie sú naplánované žiadne nadchádzajúce udalosti. Pomocou dolu uvedeného tlačidla ich naplánujete.
Naplánovať udalosť
Naplánovať udalosť
close
Krok 1: Pomenovať svoju udalosť
Krok 2: Vyberte dátum
Krok 3: Vyberte čas

Prispievatelia

Viac

Snímky

    Aplikácia BG Snímky    Podporný záznam Snímky
1 - 60 navigate_before navigate_next

Fotografie z cintorína

add

Informácie o cintoríne

edit

Počet obrázkov

110

Počet záznamov o náhrobkoch

211

Popis

Kaposfüred maradék lakói a törökök kiűzése után fonott falú, sárral bekent templomot építettek. Temetkezési helyül a mai templomkert és a mögötte lévő út szolgált. A falu növekedése miatt a házak közelében lévo temeto egyre jobban veszélyeztette a lakosok higiéniás biztonságát. Az ünnepségek pedig a falusiak véleménye szerint - a holtak nyugalmát zavarták. Más települések törekvéseihez hasonlóan valószínűleg az 1700-as évek végén költöztették ki a temetőt a "határba". Az bizonyítható, hogy a helyi földbirtokos által biztosított területen 1815ben már temető volt. 1819-ben, 1883-ban és 1915-ben bővítették. A XIX. században új temető képe kezdett formálódni: kissé zsúfolt, parkszerű, a természethez harmonikusan illeszkedő, kerítéssel elhatárolt, gondosan megjelölt sírokkal. A temető ekkor már nem a közösségi események színtere, hanem a magányos elmélkedés az emlékezés ligete. A fürediek temetője ezeknek a követelményeknek az elmúlt két évszázad alatt soha nem felelt meg teljes mértékben. A kialakuló új temetési mód mellett gyakran éltek még az egyház által el nem fogadott szokások is. Ilyen volt például a "gadarba" temetés, amely egyes cigánycsoportoknál ma is létezik. Ez azt jelentette, hogy a megásott sírt oldalirányba kimélyítették, és oda helyezték el a koporsót. Az 1920-as években Füreden még általánosan elterjedt volt a halotti tor. Az egyház tiltására - dr. Hoss József apátplébános kitagadással fenyegette, meg azokat akik eltérnek az egyház által támogatott temetkezési szokásoktól - ezt az emberek fokozatosan hagyták el. A magyar temetési szokások egyik legarchaikusabb, legszebb mozzanata a halottbúcsúztató is ismert volt Füreden. Ki-ki vagyoni helyzetének megfelelően a kántorral több versszakban búcsúztatta halottját. A búcsúztatót az asszonynép hangos kiabálása kísérte. Kegyeletsértő mivolta miatt a plébános hosszas előkészítés után 1928-ban megszüntette. dr. Hoss József apátplébános 1925-ben írta: "A temető rendezetlen, kerítése nincs, csak úgy van körülárkolva. A temetőben fűzfák, meggyfák nőnek, cigányok, csavargók járnak benne. A fürediek nem érzik, hogy a temető állapota a lelki műveltség kérdése is." Hoss apát kemény szavait a fürediek valószínűleg megszívlelték. Ma a temető szépen gondozott, áttekinthető. Az elmúlt évben a lakosság kezdeményezésére elkészült a temetőkerítés, a temetőkapu, felújították a ravatalozót és kialakításra került egy új szakasz. Díszfák és cserjék telepítésével a fürediek temetője parkszerű, esztétikus benyomást kelt.
BillionGraves.com
Kaposfüredi temető, Vytvoril/a cierragunn, Kaposvár, Kaposvári, Somogy County, Hungary